menu
square dots Zdraví máme opravdu jen jedno

Teprve tehdy, když nás něco bolí nebo trápí, pochopíme, jak důležité pro naše správné fungování fyzické zdraví je. Genetické předpoklady sice moc neovlivníme, na některé věci ale vliv máme. Přiměřený pohyb, kvalitní strava, odpočinek a spánek. S tím většinou všichni rádi souhlasíme. V praxi už to bývá horší. Denně se hýbat, dobře jíst, dostatečně odpočívat a dopřát si kvalitní spánek, to už se nám často nedaří.

Občas slýcháme, že za zhoršené zdraví spousty z nás můžou nekonečné hodiny prosezené u obrazovek počítačů. Je to ale pravda? Digitální technologie určitě hrají v našich životech svou roli, hlavní „záporák“ ale nejsou. Stačí je umět zkrotit. Namísto strašáka tak máte skvělého pomocníka, díky kterému se budete cítit mnohem víc v pohodě. 

Na co si dát pozor a jak digitální technologie využít v prospěch lepšího fyzického zdraví?

„Kdo si hoví, rezaví.“ (německé přísloví)

Pod pojmem „zdravý pohyb“ si lidi často představí tvrdou dřinu ve fitku, takže první, co je napadne, je: spousta času a peněz, to nemám… Radši proto nebudu dělat nic. Hýbat se ale můžete během celého dne v práci, cestou domů nebo doma. I krátká procházka nebo protažení se počítá! Začněte pohyb po malých dávkách zařazovat do své denní rutiny. Uvidíte, že když vytrváte, budete se brzo cítit líp. 

Pokud pracujete na počítači, je dobré dát si aspoň jednou za hodinu pravidelnou pauzu. Protáhněte se – zápěstí, krk, záda, celé tělo nebo si dojděte udělat kávu, čaj... Využijte pro začátek právě digitální technologie a najděte si inspirativní video na téma fit office, office fitness, cvičení na židli apod. Určitě objevíte pár cviků, které časem hravě zvládnete i bez koukání na video.

Jezdíte z práce nebo školy autem nebo veřejnou dopravou? Zkuste se aspoň kousek projít. Procházku si můžete zpříjemnit třeba poslechem podcastu, audioknihy nebo hudby. A doma si můžete při poslechu oblíbené písničky třeba zatancovat. Zní to bláznivě? Nebojte se toho, opravdu to pomáhá. Skvělé jsou i různé digitální hry, při kterých se musíte hýbat. A pokud do nich zapojíte rodinu, partnera nebo kamarády, nejen, že si užijete i spoustu srandy, ale posílíte i vztahy.

Jak dobít baterky?

Pro spoustu z nás je odpočinek, relax, chill, synonymem času stráveného na sociálních sítích, hraním online her nebo třeba sjížděním několika dílů oblíbeného seriálu naráz. Jakkoliv tyhle aktivity k odpočinku patří, je skvělé umět odpočívat i bez neustálého koukání do displeje nebo monitoru. V posledních letech totiž odpočinek často vnímáme jako „ztrátu času“ – a při relaxaci u obrazovek máme pocit, že „děláme aspoň něco“. 

Odpočinek je přitom ohromně důležitý pro tělo i duši. A teprve tehdy, když aspoň občas vynecháme obrazovky a displeje, si mozek opravdu dosyta odpočine. 
S digitálními technologiemi totiž zpracovává velké množství podnětů. Pomozte svému mozku na chvíli vypnout!

Třeba tehdy, když během čekání na autobus nebo v metru budete místo bezmyšlenkovitého scrolování sledovat okolí. Všímejte si lidí kolem sebe, vyfoťte si zajímavý strom nebo městské zákoutí, poznamenejte si své nápady a myšlenky. Ať už do Poznámek anebo tím, že si nahrajete krátký záznam. 

Možná budete mít ze začátku pocit, že se „flákáte“ nebo že vám něco utíká. Budete myslet na to, co všechno jste měli nebo máte udělat. Nevzdávejte to. Schopnost odpočívat je něco, co se mnozí z nás musí učit.

Jste sova, skřivan nebo Šípková Růženka? 

Uspáváte se koukáním na seriály nebo filmy? Nebo si sice jdete lehnout, ale o hodinu později pořád ještě scrollujete na sítích? Usínáte s mobilem na dosah ruky? Možná i vám se proto někdy stane, že při každém letmém probuzení automaticky kontrolujete displej nebo vás dokonce vyruší příchozí zpráva nebo notifikace?

Tohle všechno jsou situace, kdy nám můžou kvalitní spánek dost nabourat. Přitom právě dobrý spánek je doslova k nezaplacení. Všichni asi víme, že dospělí by měli spát sedm až devět hodin. Občas si to sice nechceme připustit, ale dlouhodobý nedostatek spánku má na fyzické i psychické zdraví jednoznačně negativní dopad.

O vlivu modrého světla jste už nejspíš slyšeli. Kvůli záři obrazovek neusínáme přirozeně v době, kterou naše tělo potřebuje. Ideálně bychom se měli od obrazovky „utrhnout“ asi hodinu a půl před usínáním. Pokud jste doteď usínali denně s mobilem pod polštářem, může to být dost těžké. Začněte třeba tím, že pro večerní scrolování použijete filtr modrého světla. Ten už má v sobě spousta digitálních zařízení zabudovaný. Případně se dá nainstalovat speciální aplikace.

Pro začátek zkuste mobil odložit na 5 nebo 10 minut. Dobu postupně prodlužujte. Než to uděláte, nezapomeňte zapnout režim Nerušit. Díky tomu vás nebude vyrušovat cinkání zpráv ani jiných oznámení.
Pokud v případech krize nebo pohotovosti potřebujete mít telefon u sebe, v režimu Nerušit jde nastavit, která čísla se vám i přesto v pohodě dovolají. 

Postupně si vytvořte svůj večerní rituál, pomůže vám usínat líp. 

Příklad rituálu, když chci usínat zhruba ve 22:00.

  • 20:30 v mobilu mám nastavené upozornění, dávám ho do režimu Nerušit a odkládám na určité místo.

  • Ztlumím v místnosti světla, nechám svítit jen ta nejmenší.

  • Nachystám si oblečení na druhý den. Případně i svačinu nebo oběd.

  • Pokud už nemám otevřená okna, vyvětrám.

  • Jdu si dát sprchu nebo koupel. Vyčistím si obličej, zuby.

  • Trochu se protáhnu – nic náročného, spíš klidné protažení. Na vhodné relaxační cvičení nebo meditaci existuje spousta šikovných aplikací. 

  • Před usnutím si pustím uklidňující hudbu nebo nějakou příjemnou audioknihu. Nastavím si čas tak, aby se nahrávka po určité době sama vypnula a mě už ve spaní nic nerušilo.

  • Usínám. Díky postupnému zklidnění mě čeká krásných osm hodin zdravého spánku.

Fyzické zdraví

Další články square dots
Odpočinek není lenost. Naučte se správně odpočívat
Fyzické zdraví

Odpočinek není lenost. Naučte se správně odpočívat

Zobrazit
Modré světlo
Fyzické zdraví

Modré světlo

Zobrazit
Další články