menu
square dots Modré světlo

Obrazovky dneska už naprosto samozřejmě patří do našeho života. Spoustu věcí nám dokážou usnadnit a my si už svět bez monitoru počítače nebo displeje mobilu možná ani neumíme představit. Modré světlo, které obrazovky vyzařují, nám ale může pořádně zamotat život. Na co si dát pozor?

Co je modré světlo?

Modré světlo není samo o sobě špatné. Je to jen jedna ze součástí viditelného spektra světla – najdeme ho například ve slunečním svitu. Během dne nám pomáhá zůstat svěží a vzhůru. Nebýt modré složky denního světla, možná bychom většinu života prospali, a to by byla škoda!

Dokud si naši předkové svítili loučemi, svíčkami nebo dokonce i prvními žárovkami, mizel zdroj modrého světla, sotva se setmělo. Potíže se objevily až s prvními umělými „zářiči“, ať už jsou to LED žárovky, ale i mobily, tablety nebo počítače. Tahle světelná frekvence totiž našemu mozku vysílá jasný signál: je den, bdi! Klidně i uprostřed hluboké noci. Tím se naruší náš přirozený spánkový cyklus a problém je na světě. 

Jak je to s modrým světlem a spánkem

Potlačení melatoninu

Melatonin je hormon regulující spánek. Výzkum ukazuje, že modré světlo potlačuje produkci melatoninu víc než jiné druhy světla. Hůř se nám pak usíná a míň času strávíme ve spánkové fázi REM.

Dopad na REM spánek

Pokud se vystavíme modrému světlu před spaním, může nejen oddálit REM (rychlé pohyby očí) spánek, ale taky ho zkrátit. Je dobré vědět, že právě REM spánek má vliv na to, kolik si toho pamatujeme a v jaké jsme náladě.

Narušení cirkadiánního rytmu

Naše vnitřní biologické hodiny, neboli cirkadiánní rytmus, se řídí přirozeným střídáním světla a tmy. Pokud se vystavíme modrému světlu večer nebo v noci, celý rytmus se může posunout, což ztěžuje vstávání ráno a způsobuje spánkové poruchy.

Jak se s vlivy modrého světla vypořádat

Před spaním buďte offline

Aspoň hodinu před spaním si zvykněte do obrazovek nekoukat. Zkuste využít technologie jinak a hlavně efektivně. Pusťte si audioknihu, podcast nebo relaxační hudbu. Místo koukání do obrazovky zkuste jen tak odpočívat.

Filtry modrého světla

Ve většině moderních zařízení už přímo v nastavení najdeme i funkci nebo aplikaci snižující záření modrého světla. Stačí si ji zapnout.

Brýle blokující modré světlo

Brýle se speciálně upravenými skly, která filtrují modré světlo. Hodí se nejen v noci, ale i přes den těm, kdo tráví hodně času před obrazovkou – oči pak nejsou tak unavené. Jen grafikům nebo designérům je úplně nedoporučujeme. Mění totiž mírně barevnost viděného. 

Teplejší zdroje světla

Pokud je to možné, pořiďte si žárovky, které svítí v teplejších odstínech (např. žlutá nebo oranžová). Ve srovnání s chladnými, bílými zdroji světla produkují modrého míň.


I když technologie nám přináší pohodlí, je důležité je používat uvážlivě, zejména pokud jde o naše zdraví. Rozpoznání dopadu modrého světla a podniknutí kroků k jeho zmírnění může vést ke lepší kvalitě spánku a celkové pohodě. 

Fyzické zdraví

Další články square dots
Odpočinek není lenost. Naučte se správně odpočívat
Fyzické zdraví

Odpočinek není lenost. Naučte se správně odpočívat

Zobrazit
Zdraví máme opravdu jen jedno
Fyzické zdraví

Zdraví máme opravdu jen jedno

Zobrazit
Další články