menu
square dots Odpočinek není lenost. Naučte se správně odpočívat

Aktivní životní styl – to je pro spoustu z nás nutnost být neustále v pohybu, dřít v posilovně, makat na sobě, sportovat. Ve chvíli, kdy máme pocit, že si potřebujeme prostě jen sednout a nikam se nehnat, může nás přepadnout pocit viny. Pojďme si ale říct na rovinu: důležitým a často opomíjeným aspektem aktivního života je právě i umění odpočívat.

Odpočinek je pro regeneraci nezbytný

Odpočinek není lenost, jde o důležitou součást aktivního životního stylu. Odpočívat nepotřebují jen svaly, ale i naše mysl. Moment, kdy si uvědomíme, že naše fyzické i duševní zdroje nejsou neomezené, je pro naše plné zdraví klíčový. Je v pořádku nebýt denně na vrcholu svých sil. Přijměme to jako fakt a dopřejme svému tělu i mysli zasloužený odpočinek.

Odpočinkové rituály

Zavedení odpočinkových rituálů je efektivní strategií pro zajištění pravidelného a účinného odpočinku. Když máte rituál, nemusíte se v jednom kuse rozhodovat, jestli to, co děláte, je v pořádku. Nejspíš se vám díky tomu uleví víc, než byste čekali. Rutina signalizuje vašemu tělu, že je čas zklidnit se, což usnadňuje přechod do stavu odpočinku.

Odpočívat potřebuje celé tělo!

Fyzický odpočinek

Abychom zůstali zdraví, potřebujeme regenerovat. Neodbývejte fyzický odpočinek, je nutný pro obnovu svalů a zachování celkového zdraví. Klíčový je kvalitní spánek doplněný lehkými aktivitami. Co třeba krátká procházka nebo jemné protažení? Obojí nám může pomoci udržet tělo aktivní, ale nepřetěžuje ho. A důležité je aspoň někdy odpočívat úplně. Umožníme tělu důkladněji regenerovat a snížit riziko přetrénování. Pokud si nejsme jistí, kdy je fyzická aktivita ještě v pořádku a kdy už máme „dost“, hodí se možná chytrá appka v mobilu, která nám poradí.

Duševní odpočinek

Bez zklidnění mysli to nepůjde. Vyzkoušejte zklidňující praktiky, jako například mindfulness nebo meditaci. Snižují hladinu stresu a zlepšují soustředění. A zapomínat byste neměli ani na koníčky, které nezahrnují fyzickou aktivitu. Protože právě to je u duševního odpočinku podstatné. Poskytnout mysli cenný únik od běžných starostí, snížit duševní únavu a přispět k celkovému mentálnímu odpočinku.

Výživový odpočinek

Zdravé tělo se neobejde bez kvalitní výživy. Správná rovnováha živin podporujících procesy zotavení, spolu s hydratací vám dodá potřebnou energii. Vyvážená strava bohatá na základní makroživiny a mikroživiny usnadňuje regeneraci svalů a posiluje různé tělesné funkce. Díky tomu se budete cítit fit na těle i na duchu.


Pokud pochopíte své limity a dokážete je respektovat, dokážete mnohem líp využít svůj individuální potenciál. Začlenění odpočinku je základní součást správného fitness režimu. Podporujete tím regeneraci a díky tomu budete všechny další výzvy a aktivity zvládat mnohem líp a s menší námahou. 

Fyzické zdraví

Další články square dots
Modré světlo
Fyzické zdraví

Modré světlo

Zobrazit
Zdraví máme opravdu jen jedno
Fyzické zdraví

Zdraví máme opravdu jen jedno

Zobrazit
Další články