menu
square dots Klíč k efektivní práci? Aplikace pro podporu soustředění a efektivitu

Máte před sebou práci na důležitém úkolu, potřebujete se naučit na zkoušku, sepsat důležitý článek nebo se soustředit na jízdu v autě a rádi byste získali spolehlivý online nástroj, který vám pomůže, ale při pohledu na nekonečnou spoustu aplikací si nevíte rady? Nedivíme se vám – je jich opravdu spousta. Proto vám přinášíme čtyři nejzajímavější, které jsme vyzkoušeli za vás. Vy už si jen vyberte tu, která vám nejlíp sedne! 

Tip č. 1: Forest – Každá minuta vašeho soustředění pomůže zasadit strom 

Že vás ani nenapadne místo učení nebo práce chodit sázet stromy? Ani nemusíte. A přece můžete pomoct les vypěstovat. Jak? 

V aplikaci Forest spustíte „růst“ virtuálního stromu. Nastavíte určitý čas, ve kterém by měl vyrůst. To je čas, kdy se chcete plně soustředit na to, co opravdu potřebujete dělat. Pokud během té doby použijete telefon, strom začne vadnout, což samozřejmě nikdo nechceme. Čím míň sledujete notifikace, sjíždíte „stories“ na Instagramu nebo sledujete, co se děje v online světě nového, tím líp strom prospívá. A nejen ten virtuální. Kdykoli totiž jeden virtuální strom zasadíte, tým Forest zasadí jeden skutečný. Společnost už díky tomu zasadila víc než 1,6 milionů stromků. 

 

Tip č. 2: Brain.fm – Pusťte si do uší balzám pro svůj mozek! 

Ruší vás okolní zvuky? Vytrhuje vás od práce hluk nebo hovor z okolí a to, co máte v běžných playlistech, na soustředění tak úplně nefunguje? 

Dejte šanci hudební aplikaci! Díky speciálně zkomponované hudbě, pod kterou je místo některé známé skupiny „podepsaná“ patentovaná technologie, můžete být produktivní celé hodiny. Vybírat můžete z různých specifických sekcí podle zaměření – hudbu na soustředění, relaxaci nebo spánek. Základní verze je zadarmo.

Pokud vám vyhovují spíš zvuky přírody (deštný prales, oceán nebo zpěv ptáků), zkuste Noislinebo Spotify.

 

Tip č. 3: Režim soustředění – Když se vám nechce stahovat aplikace 

Tuhle funkci by v sobě měl mít zabudovaný každý novější chytrý telefon, ať už ho pohání iOS nebo Android. Můžete si například vypnout nebo dočasně ztišit některá oznámení. Zároveň dá ostatním lidem i aplikacím vědět, že teď vás nemají rušit. 

Můžete použít buď předem nastavené režimy nebo si jednoduše vytvořte svůj vlastní – například na učení nebo řízení. Jejich nastavení je čistě na vás, povolíte nebo omezíte aplikace, nastavíte, které kontakty vám můžou volat. A nemusíte zůstat jen u práce nebo učení. V režimu „Spánek“ si můžete nastavit i plán pro svůj spánkový režim, měnit časy večerky a buzení atd.

 

Tip č. 4.: Pomodoro – Lety prověřená klasika boduje i v online době

Evidentně totiž funguje! Jen namísto kuchyňské minutky máme dneska chytré appky. Zkuste třeba Focus Keeper: Productive Timer nebo Focus To-Do: Pomodoro, Clockwork Tomato. Všechny jsou založené na 25minutových úsecích soustředěné práce přerušovaných pětiminutovými přestávkami. Po čtyřech opakováních máte nárok na delší přestávky od 15 do30 minut. 

A nemusíte ani stahovat aplikaci. Zkuste využít mobil trochu jinak, než jste zvyklí. Stačí vám stopky v telefonu kombinované s režimem soustředění, aby vás nerušily notifikace. 

 

Ať už jste si vybrali kteroukoliv aplikaci nebo metodu, držíme vám palce, abyste v jejich používání byli úspěšní a dokázali co nejlíp regulovat čas strávený s mobilem ruce a kvanta informací, které se k vám ze všech koutů online světa hrnou…

Výkonnost a produktivita

Další články square dots
Jak zlepšit nejen svoji efektivitu?
Výkonnost a produktivita

Jak zlepšit nejen svoji efektivitu?

Zobrazit
Sedmero účinného time managementu
Výkonnost a produktivita

Sedmero účinného time managementu

Zobrazit
Další články