menu
square dots Dopamin: chemie, která nás drží u obrazovek

Znáte ten pocit, když na chvilku otevřete TikTok nebo Instagram, a než se nadějete, z pár minut se staly dvě hodiny? Nemůže za to slabá vůle – ale spíš dopamin a design sociálních sítí. Dopamin je chemická látka klíčová pro regulaci pohybu, emocí a pozornosti. Dřív nám pomáhal přežít tím, že spojoval základní potřeby jako hledání potravy, partnerů nebo bezpečí s příjemnými pocity. Dneska nás ale žene za „odměnami“ v digitálním světě – lajky, komentáři a dalšími notifikacemi. Sociální sítě jsou navržené tak, aby tyhle dopaminové vlny spouštěly co nejčastěji. Mozek si na to rychle zvykne, a my pak těžko odoláváme dalšímu scrollování. Technologie zkrátka hackují náš systém odměn, a než si to uvědomíme, jsme lapeni.

Jak nás dopamin drží přilepené k obrazovkám?

Dopamin funguje jako takový „zvýrazňovač“, který poutá naši pozornost na důležité nebo zajímavé věci. Sociální sítě využívají tuhle vlastnost tím, že neustále nabízí nové a atraktivní příspěvky. A protože si mozek spojí pozitivní pocit s procházením sociálních sítí, vracíte se pro další dávku dopaminu znova a znova.

Zajímavé je, že z výzkumů vyplývá, že dopamin se nevylévá až při obdržení odměny, ale už při jejím očekávání. Představte si, jak se cítíte, když přidáte fotku na Instagram nebo video na TikTok. Jste napjatí a plní očekávání? Těšíte se na reakce? Tak přesně to způsobuje dopamin. A následná smršť lajků příjemné pocity jen umocní. Sociální sítě jsou totiž navržené tak, aby tuhle chemickou reakci v mozku maximalizovaly. Každý lajk, komentář nebo sdílení jsou v podstatě malé dávky „odměny“, které uvolňují dopamin, a tím nás nutí zůstat online.

Jak sociální sítě manipulují s dopaminem?

Ukázalo se, že sociální sítě umí s naším dopaminem dobře manipulovat. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč napjatě čekáte na lajk nebo odpověď na zprávu? Může za to dopamin. Vývojáři to vědí, a proto aplikace záměrně oddalují oznámení o virtuálních odměnách jako lajky nebo zprávy, aby prodloužily čas, který v nich strávíme. Například „tři tečky“ při čekání na odpověď nebo postupné „dávkování“ lajků stimulují mozek očekáváním. I když odpověď třeba nakonec ani nepřijde, dopamin se už uvolnil a vy se do aplikace znovu vracíte. Tenhle koloběh vytváří silné návyky, které nás neustále nutí vracet se k platformě.

Jak to mít ve své moci a nenechat sebou manipulovat?

  • Nenechte se zlákat
    Zkuste si vypnout oznámení. Uvidíte, že po mobilu budete sahat mnohem míň a jen, pokud sami opravdu chcete.

  • Všeho s mírou
    Čas strávený na mobilu někdy uteče, ani nevíte jak. Nastavte si u určitých apek denní limit, abyste si udrželi kontrolu.

  • Vědomé používání
    Místo bezmyšlenkovitého scrollování si dopředu stanovte časový limit a věnujte se jen obsahu, který vás opravdu zajímá.




Psychická pohoda

Další články square dots
Gamifikace: Hrajeme si s aplikacemi nebo ony s námi?
Psychická pohoda

Gamifikace: Hrajeme si s aplikacemi nebo ony s námi?

Zobrazit
Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti
Psychická pohoda

Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti

Zobrazit
Další články