menu
square dots Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti

Kdy naposledy jste vnímali „tady a teď“? Ať už je to dávno, anebo mindfulness, jak se taky všímavosti nebo vědomé přítomnosti říká, jisté je jedno. Mindfulness není jen další trendy slovíčko, ale naše elementární, dneska už trochu zakrnělá dovednost. V uspěchané době, která nás věčně zahlcuje všemožnými podněty, je totiž obtížné rozeznat, kdy ještě děláme to, co nás opravdu těší, a kdy už se jen necháváme vláčet zaběhnutými a často nevyhovujícími stereotypy. A právě s tím nám umí mindfulness pomoct. Otevírá dveře k plnohodnotnějšímu a vědomějšímu životu a tím nám pomáhá předcházet nejen digitální závislosti.

Jak a proč začít s mindfulness?

Pod vzletným pojmem mindfulness si možná představíte soustředěnou meditaci, spousty zapálených vonných tyčinek, orientální přítmí… chyba lávky! Krása mindfullness tkví v tom, že tuhle metodu můžete praktikovat kdykoliv a kdekoliv. Stačí na malou chvíli přestat dělat všechno ostatní, jen se uvelebit v roli vnitřního tichého pozorovatele a prostě jen vnímat, co právě prožíváte. Zkuste se na chvíli oprostit od hodnocení a spěchu. Všímejte si svých pocitů a prožitků, ale nenechte se jimi vyrušovat.

Zní to jednoduše? Pokud na to nejste zvyklí, hlava se bude zpočátku asi bránit. Naše mysl je totiž zvyklá v jednom kuse těkat a přeskakovat z jednoho podnětu na druhý. Mozek se svého „all inclusive“ informačního servisu prostě nechce vzdát. Co s tím? Nevzdávejte se ani vy a zkoušejte to pořád znova. Buďte k sobě laskaví, ale vytrvalí. Začněte třeba jen tím, že se zaměříte na svůj dech nebo zapojíte smysly. 

Klidně si to rovnou vyzkoušejte:
Co teď kolem sebe vidíte? Co slyšíte? Co cítíte? A na co si můžete sáhnout?

Počáteční nejistotu brzy vystřídají první benefity. Kromě zjištění, že vám spousta okolních krás unikala nebo jste je nedokázali dostatečně ocenit, přináší trénink všímavosti i další měřitelné výsledky.

Míň stresu a úzkostí

Z evolučního hlediska se přirozeně víc soustředíme na možná rizika a nebezpečí. Myšlenky nám proto samovolně odbíhají k negativním tématům, a tím nás automaticky stresují – tedy pokud je neumíme ukočírovat. A právě to můžeme díky mindfulness postupně natrénovat. Přirozený proud myšlenek sice nezablokujeme, ale dokážeme jim nepodléhat a nechat katastrofické vize odejít stejně rychle jako přišly. Naše psychické rozpoložení bude mnohem stabilnější a vyrovnanější. Studie potvrzují, že mindfulness příznivě ovlivňuje zvládání emočně náročných situací, zmírňuje úzkosti a deprese.

Zdravější tělo

Mindfulness kromě duševního zdraví prokazatelně prospívá i tomu fyzickému. Zlepšuje náš spánek a imunitu, a navíc příznivě ovlivňuje hladinu krevního tlaku.

Mindfullness můžeme použít i u stolu. Pokud se vědomě soustředíme na to, co jíme, klesá riziko, že se přejíme, nebo jídlo zhltneme tak, že nám po něm bude těžko a tělo ho dostatečně nestráví. Zkuste si proto aspoň jedno jídlo denně vychutnat bez televize, mobilu nebo vyřizování mailů.

Kvalitnější vztahy

Všímavost umí výrazně zkvalitnit i vztahy, a to včetně vztahu se sebou samým. Schválně – kdy jste si naposledy dopřáli chvíli pro sebe a zamysleli se, co v daný moment opravdu potřebujete?

Podle výzkumů mindfulness zlepšuje i empatii, která se z dnešní převážně digitální komunikace postupně vytrácí. Při praktikování vědomé přítomnosti se navíc nestane, abychom během konverzace z očí do očí stíhali sledovat i notifikace na mobilu. Svým blízkým tak dopřejeme plnou pozornost, což se na vztazích samozřejmě projeví. 

Závislosti pod kontrolou

Právě vědomé a smysluplné vztahy umí spolu s mindfulness podpořit léčbu závislostí nebo působit jako jejich prevence. Závislosti totiž často slouží jako pomyslná záplata na pocit prázdnoty, nudy nebo jiné nepříjemné emoce. Když se naučíme prožívat emoce tady a teď, mnohem spíš se budeme cítit v pohodě. Tím odpadne i potřeba hledat útěchu v online světě, alkoholu nebo třeba hazardních hrách.

Funguje to ale i opačně. Mindfulness můžete zapojit i když jste třeba na sítích nebo hrajete hry atd. Vědomým prožíváním můžeme totiž spirále návyku celkem účinně předejít, ať už jsou vývojářské pasti v digitálním světě sebefikanější.

TIP pro vás: Kdykoliv vezmete do ruky mobil, ptejte se sami sebe: proč ho potřebuju právě teď? Co tam budu dělat? A kolik času na něm strávím?

Úspěch a výkonnost

A všímavost nám může pomoct být úspěšnější i práci nebo ve škole. Podle odborníků totiž mindfullness zlepšuje paměť a schopnost učení i soustředění na jednu věc. Že multitasking stejně neexistuje, už víte...? Díky všímavosti se navíc líp mění i některé zlozvyky, které nás na cestě za našimi cíli zbytečně brzdí, a nejen proto, že najednou můžeme mít i víc energie.










Psychická pohoda

Další články square dots
Displej mobilu – nenápadné lákadlo
Psychická pohoda

Displej mobilu – nenápadné lákadlo

Zobrazit
5 tipů na efektivnější využití sociálních sítí
Psychická pohoda

5 tipů na efektivnější využití sociálních sítí

Zobrazit
Další články