menu
square dots 5 tipů na efektivnější využití sociálních sítí

Sociální sítě patří do našeho každodenního života tak nějak samozřejmě. Nacházíme tam zábavu, přátele, pracovní i obchodní kontakty nebo informace. Vzhledem k tomu, kolik prostoru v každém našem dni zabírají, je poměrně důležité, abychom s nimi dokázali správně zacházet. Jedině tak se budeme cítit dobře. 

1. Nastavte si svůj čas na sítích

Podívejte se, kolik času trávíte na konkrétních sociálních sítích? U většiny aplikací tuhle informaci snadno zjistíte přímo v nastavení, pod ikonou Strávený čas. Stanovte si rozumný denní limit. Mobil vás upozorní, když ho dosáhnete – a to bude signál, abyste se věnovali zase něčemu jinému. 

2. Sledujte inspirativní obsah

Co na sítích vídáte nejčastěji? Inspirují vás? Hledáte tam hlavně užitečné informace nebo zábavu? Anebo prostě proplouváte a utrácíte čas? Aby pro vás byly sociální sítě užitečné, sledujte jen účty s nějakou přidanou hodnotou, ať už jsou to informace, zábava, něco kreativního. Ztište nebo rovnou zrušte sledování účtů, které ve vás vyvolávají závist, vztek nebo jiné negativní emoce. A pamatujte si, že jen na vás, koho a co sledujete.

3. Vědomé používání 

Dřív než se vůbec podíváte na internet, stanovte si, co tam jdete dělat. Zajímá vás, jak se mají vaši přátelé, hledáte filmové novinky, recenze nebo inspiraci k určitému tématu? Chcete s ostatními sdílet své úspěchy? Zkuste na svůj záměr nezapomenout a nenechat se unést obsahem, který vás vůbec nezajímá. 

4. Pravidelné přestávky

Sociální síť může vyvolávat pocit FOMO – strach z toho, že něco zmeškáte. To vede k jejich přehnanému používání. Braňte se. Třeba tak, že si určíte pravidelné přestávky. Schválně to vyzkoušejte. Vyberte si jeden den v týdnu, kdy se na celý den odpojíte od sociálních sítí. Uvolněný čas můžete třeba strávit s přáteli, studiem, procházkou v přírodě, něco dobrého si uvařte – dělejte prostě to, co vás baví a přináší vám radost. 

5. Pravidlo NE

Stanovte si během dne časy, kdy řeknete sociálním sítím „Ne”. Například, když se ráno probudíte a máte chuť prohlížet nové příspěvky a příběhy. Místo toho se podívejte z okna nebo si zlehka zacvičte. A tohle můžete udělat i několikrát denně. 


Sociální sítě nám ukazují hlavně šťastné okamžiky druhých lidí. Zkuste obsah vnímat spíš jako zdroj inspirace než důvod se s ostatními srovnávat. Nezapomeňte, že zdánlivě dokonalé okamžiky z fotek a videí můžou být iluze. Anebo jsou sice pravdivé, ale ani u nejšťastnějšího člověka netrvají 24 hodin denně. Každý máme svoje lepší i horší momenty. Proto je dobře nepodléhat iluzi, že druzí žijí dokonalé životy, které jsou o tolik lepší než ten náš. Protože tak to není. Radujte se naopak z vlastních úspěchů a naučte se vnímat zdánlivě nenápadné radosti každodenního života. 

Psychická pohoda

Další články square dots
Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti
Psychická pohoda

Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti

Zobrazit
Displej mobilu – nenápadné lákadlo
Psychická pohoda

Displej mobilu – nenápadné lákadlo

Zobrazit
Další články