menu
square dots Jak technologie ovlivňují naše vztahy?

Pro většinu z nás jsou vztahy s druhými lidmi zásadní. Míra důležitosti se samozřejmě může lišit v závislosti na naší životní situaci, prostředí i roli, kterou konkrétní lidé v našem životě hrají. Co ale mají všechny vztahy společného, je komunikace. Ta se v posledních letech z velké části přestěhovala do online prostoru. Pokud je vám míň než třicet, je to celkem logické, technologie jsou něco, s čím jste vyrostli. Nezaostávají ale ani starší generace.

Co je na online komunikaci tak lákavé? Narušuje naše vztahy, nebo je spíš podporuje? Na co si dát pozor? 

Výhody a nástrahy online komunikace

S výjimkou videohovorů je nespornou nevýhodou online komunikace to, že toho druhého nevidíte. Nevíte, jak se tváří, jaký tón používá. A nedorozumění hrozí i u emotikonů. Bere váš kamarád mrkajícího smajlíka jako odlehčení, provokaci nebo je to úplně jinak? To je někdy těžké zjistit. Často ani nemusíme postřehnout, že se mezi řádky schyluje ke konfliktu – dokud nám náš protějšek otevřeně nenapíše, že je naštvaný. Spousta právě popsaných situací v osobním kontaktu nehrozí. Když s někým mluvíme, vidíme hned, jestli nám rozumí, jakou má náladu, a taky podle toho můžeme reagovat. 

I online setkání může být přínosné

I když při online komunikaci si s tím druhým nemůžeme podat ruku, nebo se ho jinak dotknout, emoce, které takové setkání vyvolává, jsou skutečné. A jsou to právě technologie, které nám setkání „na dálku“ a v reálném čase vůbec umožňují. To, co celá staletí patřilo do oblasti sci-fi, je dneska úplně běžné. Dopoledne si můžeme psát s kamarádem z Japonska, který se právě vrací ze školy, nebo s kolegou na služební cestě – a odpoledne pozdravit tetičku žijící v New Yorku… a to všechno, aniž bychom vstali od stolu ve svém pokoji nebo kanceláři. 

Hranice vztahů se díky technologiím posouvají

Výzkum prokázal, že když si přátelé mezi sebou posílají tzv. memes, utužuje to přátelství. Tomu druhému tím totiž sice ukazujeme, že na něj myslíme, ale už necháváme na něm, jestli má náladu si povídat, nebo ne. A pokud jsme s technologiemi vyrostli, hranice online a offline světa se pro nás postupně stírají. Právě třeba videohovory uvedené v jednom z předchozích odstavců jsou dalším místem, kde se osobní a virtuální komunikace prolínají. 


S dalším rozvojem digitálních technologií bude momentů, které nedělají rozdíl mezi offline a online komunikací, nejspíš přibývat. Pro naše vztahy s ostatními je podstatné, abychom si dokázali vždycky co nejvíc navzájem porozumět, sdílet emoce a zážitky, být spolu, ať už jakoukoliv formou. Pokud k tomu přispějí technologie, je to skvělé. Občas je ale dobré vidět se s přáteli i „postaru“, naživo. Třeba díky tomu, že si po sítích nebo messengeru domluvíme schůzku. 

Mezilidské vztahy

Další články square dots
Bojíte se odpojit? Možná máte FoMO…
Mezilidské vztahy

Bojíte se odpojit? Možná máte FoMO…

Zobrazit
Další články