menu
square dots Bojíte se odpojit? Možná máte FoMO…

Potřeba někam patřit a zažívat pocit sounáležitosti se svou „tlupou“ je stará jako lidstvo samo. Stejně jako strach, že by ostatní mohli prožívat obohacující momenty bez naší přítomnosti. V době, kdy jsme doslova přehlcení informacemi a v offline i online světě se toho děje mnohonásobně víc, než můžeme vstřebat, může být tenhle pocit silně paralyzující.

Právě k obavám až úzkostem z možného zmeškání zajímavých a zábavných událostí, které prožívají lidé z naší sociální bubliny, odkazuje zkratka FoMO (z angl. Fear of MissingOut). Projevuje se trvalou tendencí žít ve spojení s ostatními prostřednictvím sociálních sítí a nenechat si ujít žádnou z jejich aktivit. Zdaleka se nemusí vztahovat jen k sociálním sítím.

Příčiny a následky FoMO se překrývají

Moderní výzkumy odhalují další a další korelace, u nichž se můžeme jen dohadovat, co bylo dřív. „Vejce, nebo slepice?“ Opakovaně se ukazuje, že FoMo úzce souvisí s depresí, nízkým sebevědomím, strachem z negativního hodnocení, a hlavně s nepříjemně vnímanýmpocitem osamělosti.

Jak to může vypadat z venčí?

  • Člověk prakticky pořád visí na sociálních sítích. Nedokáže se od nich odpoutat.
  • Telefonu a sítím se věnuje dokonce i při osobním setkání (tomu se říká phubbing).
  • Objevují se potíže se spánkem…
  • … a následkem toho třeba i zhoršené soustředění a prospěch ve škole nebo výkon v práci.

Jak FoMO zmírnit?

Přemýšlejte, proč sociální sítě používáte

Pokud je vaše hlavní motivace seznamování, navazování nových přátelství, získávání informací, zábava nebo sebevyjádření, FoMO se podle výzkumů většinou neprohlubuje. Jakmile ale používáte sociálních sítě ke sledování a monitorování ostatních nebo získání sociálního uznání, měli byste zpozornět.

Pečujte o své vztahy i offline

Zkreslený svět sociálních sítí může FoMO zhoršit. Můžeme mít pak pocit, že jsou lidé kolem nás neustále šťastní, bez problémů, skvěle vypadající a zažívají samé zajímavé věci. Proto jsou offline setkání tak důležitá – získáte díky nim kontext k dané realitě, která může váš pohled na věc změnit. Například zjistíte, že nádherná fotka z dovolené byla vyfocená v jediný den, kdy nepršelo z celého týdne, úžasně vypadající menu v restauraci bylo hezké na pohled, ale chuť za moc nestála a luxusní auto, před kterým kolega na fotce tak hrdě pózoval, patří ve skutečnosti jeho otci.

Technologie i sociální sítě jsou skvělý nástroj, o jakém se našim předkům ani nesnilo. Jsme díky nim ve spojení, kdykoliv chceme. Můžeme si v reálném čase popovídat s kamarádem žijícím v jiném městě. Pokud je to ale jenom trochu možné, měli bychom své blízké aspoň čas od času potkat osobně. Osobní kontakt žádný chat ani aplikace nenahradí.

Stůjte nohama pevně na zemi

Aniž si to uvědomujeme, na sociálních sítích se nevědomky porovnáváme. Díváme se, oč je ten druhý krásnější, vysportovanější, úspěšnější a zapomínáme při tom na svou jedinečnost. To, co nám algoritmus sítí nabízí jako kontent bychom měli brát jako inspiraci. Možnost vidět věci jinak. Ne se kvůli tomu cítit mizerně.      

Nebuďte na to sami

Je důležité mít lidi, kterým se můžete svěřit, ať už jsou to přátelé, rodina nebo terapeut. Obrazovky nás totiž můžou od druhých paradoxně oddělovat a máme pocit, že jsme na všechno sami. Kdybyste ale tenhle pocit popsali ostatním, zjistili byste možná, že to vnímají podobně. Někdy pomůže samotné sdílení a někdy můžete společně najít možná řešení.

Mezilidské vztahy

Další články square dots
Jak technologie ovlivňují naše vztahy?
Mezilidské vztahy

Jak technologie ovlivňují naše vztahy?

Zobrazit
Další články