menu
square dots Displej mobilu – nenápadné lákadlo

Možná se vám to už taky stalo: s někým si povídáte – a on uprostřed hovoru vytáhne mobil a začne na něm scrollovat, jako byste tam ani nebyli…? Ať už jste si podobnou zkušenost sami pro sebe nazvali jakkoliv, tenhle jev má i svůj odborný název. Říká se mu „phubbing“. Znamená to, že kvůli telefonu toho druhého ignorujete. Asi je jasné, že podobné chování se hodně negativně podepisuje na vzájemných vztazích. Ono je těžké budovat vztah s někým, koho nezajímá ani náš život, ani problémy, které aktuálně řešíme. A rodičovský phubbing, pokud je opakovaný a dlouhodobý, se dokonce už považuje za formu zanedbávání dětí.

Něco jiného samozřejmě je, když tomu druhému chceme něco ukázat v mobilu, vzít důležitý hovor nebo něco rychle najít a předem na to upozorníme, pak je to v pořádku. Pokud se ale do čehokoliv z toho pustíme bez vysvětlení, bude to prostě vypadat, že nás ten druhý přestal zajímat. Proto je opravdu důležité o podobných věcech předem informovat. 

Víme, že někdy je těžké odolat

Displeje mobilů nebo tabletů máme na dosah často i tehdy, když je zrovna nepoužíváme ke komunikaci. Někde na pozadí s námi prostě vždycky jsou. A právě to může být problém. Ať se snažíme sebevíc, i spící a zhasnutý displej nenápadně poutá naši pozornost. Co kdyby…? Výzkumy ukázaly, že přítomnost mobilu, byť neaktivního, způsobuje, že svou pozornost tomu druhému nevěnujeme na 100 % a rozhovor tak plyne víc po povrchu. Ze vztahu se může plíživě vytrácet důvěra, bezprostřednost a stává se povrchnější a křehčí.

A to je určitě škoda. Vzpomeňte si na tenhle článek, až si příště budete s někým povídat a nechte mobil na pokoji. Úplně ideálně může chvilku zůstat v šuplíku, batohu, kapse nebo dokonce ve vedlejší místnosti. Tím pádem nebudete mít nutkání po něm každou chvíli sáhnout, anebo nakouknout na displej, co je nového. A můžete se třeba domluvit s ostatními, že budou dělat totéž. Sami pak uvidíte, že se jeden na druhého daleko líp soustředíte. 

Ještě nikdy nebylo tak snadné zůstat s ostatními v kontaktu, právě díky technologiím

Neviditelná vlákna mobilního signálu nás spojí s kýmkoliv – v kteroukoliv denní nebo noční hodinu, ať jsme doma na gauči anebo třeba uprostřed lesa. Pomáhají nám sdílet s ostatními cokoliv potřebujeme. Informace, tipy, ale i emoce. Osobní kontakt ale na 100 % nahradit nedokážou. To už je na nás. 

Psychická pohoda

Další články square dots
Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti
Psychická pohoda

Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti

Zobrazit
5 tipů na efektivnější využití sociálních sítí
Psychická pohoda

5 tipů na efektivnější využití sociálních sítí

Zobrazit
Další články