menu
square dots Sedm tipů k digitální pohodě

Taky se vám někdy stane, že se zapomenete u scrolování obrazovky a za chvilku nevíte, na co jste vlastně koukali? Nedokážete se soustředit na jednu věc? Stává se vám, že poslední, co vidíte před usnutím, je displej telefonu? Občas stačí změnit jen pár zdánlivých drobností. A možná je to jednodušší, než si myslíte.

Přinášíme sedm tipů na oblasti, kde vám i malá změna může přinést až překvapivý efekt. Stačí být sám k sobě upřímný a vytrvat. 

1) Zapojte mobil jinak než doteď, kreativně. 

Je pro vás těžké se odpojit od nekonečného toku informací, které se na vás hrnou z obrazovky? Nebojte! Nejste v tom ale sami. Zkuste si napsat seznam činností, které vás baví a při kterých můžete technologie kreativně využít. Každý den si pak jednu z nich vyzkoušejte. Co si třeba naplánovat výlet, najít trendy kavárnu a zajít na kávu s přáteli, pustit audioknihu, podcast nebo cokoliv, co vás napadne? 

2) Soustřeďte se vždycky jen na jednu věc.

Místo práce nebo školy dáváte občas přednost něčemu jinému? Možná se občas přistihnete při bezcílném rolování v mobilu. Udělejte z telefonu pomocníka – v době, kdy se musíte soustředit, zapněte režim Nerušit nebo nastavte frekvenci notifikací. Můžete si i do sluchátek pustit instrumentální hudbu a tím své soustředění a produktivitu ještě podpoříte.  

Nebo vyzkoušejte některou z aplikací podporujících soustředění. Nastavte si čas, kdy se chcete soustředit a nenechte se vyrušovat.   

3) Nenechte se rozhodit profily modelek nebo svalovců. 

Berte feed jako inspiraci nebo tip k zamyšlení. Sledujte, ale přehnaně nesrovnávejte. A pamatujte na kritické myšlení. Začněte třeba tím, že místo špatné nálady z porovnávání se s ostatními ztišíte nebo dáte unfollow účtům, kvůli kterým se necítíte dobře. 

4) Nedávejte šanci nudě!

Využijte aplikace k lepšímu plánování offline aktivit. Najděte si tip na výlet, poslech podcastu, app na cvičení nebo relaxaci...    

5) Zlepšete si díky správnému použití telefonu spánek. 

Mobil do peřin nepatří. Když už k tomu výjimečně dojde, snižte aspoň jas u displeje nebo využijte filtr modrého světla. Zkuste si na mobilu večer ztlumit upozornění a nastavit režim Nerušit. Kdyby se vám někdy stalo, že nemůžete usnout, máme pro vás tip. Využijte telefon k meditaci, dechovému cvičení nebo si pusťte relaxační hudbu.  

6) Technologie jsou skvělý nástroj, jak být ve spojení. Osobní kontakt ale nenahradí 

Když si s někým povídáte osobně, odložte telefon. Technologie jsou skvělé pro udržení spojení na dálku, kontakt z očí do očí je ale víc. Využijte mobil při setkání s přáteli a udělejte si pár fotek nebo nahrajte video na památku! 

7) Naučte se odpočívat díky telefonu. 

Stejně jako není zdravé viset na displeji většinu dne, ani úplný útěk mimo signál toho moc nevyřeší. Chce to najít kompromis. S mobilem v ruce si sice odpočinete, ne ale možná tolik, jak byste si přáli. Používejte ho jako pomůcku, která vám zjednoduší a zpříjemní život. Pusťte si na něm třeba hudbu nebo podcast, pak ho odložte a příjemně relaxujte. 

Psychická pohoda

Další články square dots
Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti
Psychická pohoda

Mindfulness aneb Jak se bránit digitální závislosti

Zobrazit
Displej mobilu – nenápadné lákadlo
Psychická pohoda

Displej mobilu – nenápadné lákadlo

Zobrazit
Další články